Zajímavé – prý jako první dostal nápad na produkci rýžových brček už počátkem roku 2017 Kwang-pil Kim z Jižní Koreje, podnikatel v oblasti výroby obuvi.
A hned další zajímavost – na výrobu přírodních rýžových brček je vhodnější vietnamská rýže, ne korejská, jelikož její lepkavá struktura znesnadňuje proces zpracování.
Z tohoto důvodu byly následně výrobní linky přemístěné do Vietnamu a jak jinak, stejně jako u trávových brček, do Ho Či Minova města a odtud se exportují do celého světa. Kontrakty již má v současné době uzavřené, mimo jiné, i v USA a v Kanadě, Singapuru, Malajsii,…
Těsto se připravuje ze 70 procent rýže, 30 procent tapioky a z vody. Pro barevné varianty se používají výhradně rostlinné extrakty. Nic víc není třeba a tudíž je zřejmé, že jde o čistě přírodní a neškodný výrobek, zpracovaný na linkách za přísných hygienických podmínek. Výrobce ve svých specifikacích dokonce uvádí, že lze brčka i konzumovat, stejně jako jiné rýžové těstoviny, avšak námi nejsou dodávaná k tomuto účelu.
Co se týká barevnosti, existuje více barev rýžových brček než máme nyní v nabídce, další pro vás samozřejmě chystáme. A jak výrobce dosahuje kýžené barevnosti? Bílá barva je přírodní rýžová a z manioku jedlého, řečeného tapioka v Asii, okopaniny přezdívané sladká brambora podobně jako batáty. Mrkvovým výtažkem dosáhneme další naší barvy a to oranžové, extrakt z černého sezamu nám obarví brčko do šedivého odstínu. Pro další barvy, tipněte si jaké asi 🙂 se využívá kurkuma, červená řepa, dračí ovoce, katuk a zelený špenát.
Bývají vhodná zejména pro chlazené a studené nápoje, při nižších teplotách vydrží beze změny tvaru déle. Ale ani změknutí a prohnutí nemají při delším použití vliv na drink a lze s nimi dále nasávat. 😉
Je třeba si uvědomit, že se vlastně jedná o suchou rýžovou těstovinu a proto v horkých nápojích rychleji měkne, tak jako špagety, či v tomto případě spíše makaróny. Při vyšších teplotách, díky uvolňování částeček těsta, dochází k zakalení nápoje a získáte tím i rýžovou příchuť. Takže nedoporučujeme, nemáte-li právě na toto chuť. 🙃
A je tu další zajímavost, tentokrát spojená přímo s rýží a to, že v silně CO2 sycených nápojích jako jsou např. perlivé nápoje v plechovkách, může dojít k reakci s rýžovou hmotou, uvolňování drobných bublinek, až po napěnění nápoje.
Po namočení už nenechávejte znovu rýžové brčko oschnout, jelikož při vysychání dochází k pnutí materiálu, deformaci až k prasknutí a je tedy znovu nepoužitelné. Po použití je vhoďte do nádoby na bioodpad, není-li k dispozici, tak do směsného odpadu a nebo jimi třeba nakrmte rybičky, pokud jste ovšem předtím nepili silně alkoholický drink, aby po krmení nenarážely do skel akvária.
Rýžová brčka jsou eco-friendly, šetrná k přírodě, neškodí životnímu prostředí, lidem, flóře ani fauně.
Co říci na závěr?
Trochu nám vadí, že se rýžová brčka vyrábí z potraviny, ale na druhou stranu, vyrábí se přímo tam, kde rýže hojně roste, produkce a zpracování rýže vytváří pracovní příležitosti pro místní farmáře a chudé obyvatele. Na výrobu jiných brček se kácí stromy, vrtá do země a znečišťují oceány.
Bioplasty jakékoliv generace jsou pouze dalšími polymery jen ne z ropy, ať už jde PLA, CPLA, bioPE, bioPET, Mater-Bi, Oxo-plasty a dalších cca 300 kategorií, ale o tom napíšeme až zase jindy, je to na dlouhé smutné povídání, kde, bohužel, slibné sny zhatila neblahá realita.
Pro závěrečný song, který si s našimi brčky můžete při pití zanotovat, jsme upravili kousek textu z oblíbeného amerického sitcomu Krok za krokem:
STEM BY STEM, BIT BY BIT, STEP BY STEP, OUR EARTH WILL LIVE
A BUDE LÍP!
# STEMS MAKE SENSE