Proč přírodní brčka?

Přiměla nás k zamyšlení zdánlivě bezvýznamná plastová maličkost, leč tvořící ročně tisíce tun nezpracovatelného odpadu s horším dopadem na prostředí a faunu než bychom u této drobnosti očekávali. Na pováženou je to také s rozložitelností a vlivem na životní prostředí u ostatních nepřírodních alternativ.

Ale jsou vážně nutná a nepostradatelná? Nebylo by lepší nepoužívat žádná, vyřadit je úplně, tedy nevyrábět, neprodukovat další odpad a zabývat se jinými horšími výrobky a odpady? 

Existují důležité důvody proč se o ně zajímat, hledat přírodní typy, přestože mnoho z nás brčka považuje za zbytečnost a zatracuje je. Z hlediska zdraví a hygieny, v dnešní době především, se stávají nepostradatelnou součástí našich potřeb, z některých níže uvedených důvodů občas i rozmařilostí.

Wikipedie nám říká, že brčko je drobná kuchyňská a gastronomická pomůcka, respektive trubička, umožňující nasávání nápoje z nádoby bez kontaktu úst s hladinou nápoje a s nádobou. V dalším výčtu významů slova uvádí oblast plus město v Bosně a Hercegovině, základnu krápníku, zdrobnělinu od slova brk nebo brko, přestože také hojně užívané, zavádí nás už do jiné zájmové oblasti, takže tím výčet a popis významů ukončíme 🙂

Víte, že důkazy o používání brčka jsou staré přibližně 5000 let a byly nalezeny v sumerské hrobce? 2 muži na kresbě nasávají trubičkami nápoj připomínající pivo, v hrobce se nacházela i zlatá brčka osazená drahokamy. O používání brček se zmiňují všechny starověké světové kultury od Mezopotámie přes Čínu až po Ameriku. Nejrozšířenější byla brčka z rostlin. Ve středověku napomohla ke zvládnutí epidemií přenosných chorob, když se stala náhradou komunitních pohárů u veřejných městských vodních fontán.

V novodobé historii se v roce 1870 začala vyrábět brčka určená pro invalidní občany, koncem 19. století američan Marvin Chester Stone při popíjení nápoje žitným stéblem, jenž se mu rozpadalo a ovlivňovalo chuť, obtočil tužku papírem, slepil ho a stáhnul, čímž vlastně poprvé vytvořil dnešní podobu papírového brčka. Svůj postup si nechal patentovat v roce 1888. Následně vylepšil papír voskovanou verzí.

Později, bohužel, přišel na řadu i plast – vznikala brčka krásně barevná, jednorázová, nerozmáčivá a trvanlivá tak, že zatíží životní prostředí na stovky let. Dokonce se s těmi prvními plastovými dodnes můžeme v přírodě setkat a nalézt je v téměř nezměněném stále použitelném stavu.

V posledních letech se naštěstí vracíme k produktům přírody, nejenom u brček, a snažíme se, všichni obdobně smýšlející, přispět svou troškou do mlýna. 

Proč jsou nezbytná a přínosná?

– pro imobilní pacienty, ležící, zesláblé, s poruchami motorických funkcí, s polykacími problémy, jde o jednu z mála přijatelných možností jak přijmout tekutinu ústy

– nejmenším človíčkům, i těm výrazně vyššího věku, slouží k podávání tekutin, leckteří by nebyli schopní se jinak bez rozlití napít 👶🏼

– maminkám mrňousků ušetří oblečení od nepříjemých skvrn a pokožku od příliš častého omývání

– umožňují nám se s nápojem pohybovat, v kombinaci s víčkem snižují riziko rozlití a potřísnění při pití za chůze

– při pití studených nápojů, zejména s ledem, udrží odstup od zubů + od kontaktu nádoby se zubní sklovinou

– brčko se doporučuje k zamezení tvorby skvrn vznikajících konzumací zabarvených nápojů na přední straně zubů 🦷

– jde o hygienické pití bez kontaktu úst s nádobou či sklenicí 

– během přepravy a skladování lahví a plechových obalů dochází ke kontaminaci jejich povrchu škodlivými bakteriemi, nečistotami, dotykem jiných osob a je doporučeno použít brčko a nepít přímo kontaktně ústy s obalem 

– ne ve všech restauracích, barech, občerstveních jsou 100% dodržována hygienická pravidla, omytí sklenic a opakovaně použitelných brček nemusí být dokonalé = opět je vhodnější použít jednorázová brčka

– brčko je prevencí z mnoha důvodů, přiznejme si, nekontrolujeme pokaždé z čeho pijeme

– vychutnání si koktejlu, míchaného nápoje, smootie, ledového čaje, kávy,… 🍹

– přírodní brčka umocní celkový dojem, dodají úchvatný vzhled, zvýrazní požitek, naservírovaný nápoj okouzlí dámy i některé muže 🍸

– dámy navíc ocení nerozmazání a delší trvání rtěnky na ústech 💋

– okusování a žvýkání rostlinných typů obohatí trávicí trakt prospěšnou vlákninou, rýžová při náhodném požití neublíží

– mládežníci přisuzují brčku funkci levnějšího přivedení se do nálady, leč studie tento mýtus nepotvrdily, nicméně, chtějí-li to praktikovat, přírodním brčkem to bude alespoň prospěšnější okolí, kam nám toho kromě brčka pravděpodobně poté odloží více…

Plast pro výrobu brček by teoreticky bylo možné recyklovat, problémem je ovšem velikost a hmotnost výrobku, který propadává mezi nerecyklovatelný odpad a skončí v lepším případě ve spalovně, v horším na skládce odpadu, pokud tedy neskončí v přírodě přímo a dostane se až na třídící linku. 

Takže proč nenahradit plastové typy přírodními neškodnými, když je to celkem jednoduše možné, a zmírnit tím dopad plastů na naše životní prostředí? Jde o tradiční oblíbenou a dnes již neoddělitelnou součást gastronomie, zdravotnictví i dalších odvětví a proto nelze ani tuto drobnou pomůcku opomíjet. Uvážlivým nákupem můžeme nyní zároveň zajistit, že bude nadále sloužit ke svému účelu, avšak po použití nezatíží životní prostředí.

Evropský parlament schválil celounijní zákaz prodeje plastových výrobků na jedno použití, v ČR má být platný na základě vydání zvláštního zákona od 1. 7. 2021, a zakazuje uvádění na trh vybraných jednorázových plastových výrobků včetně těch z bioplastu a všech výrobků z oxo-plastů.

(zdroj: https://www.mzp.cz/cz/articles_20200903_mf_dnes_konec_plastu_na_jedno_pouziti_uz_za_rok)

Společně samozřejmě můžeme začít se změnami dříve než stanoví zákon.  Co třeba začít dnes?

# STEMS MAKE SENSE

Čím nahradit jednorázová plastová brčka?